ŞEHİR EFSANELERİ

arzu ile kamber

30.01.2015 14:13:19


Arzu ile Kamber bir arada büyürler. Arzu’nun babası öldükten sonra, iki gencin birbirine karşı duyguları yavaş yavaş ihtiraslı bir aşk halini alır. Arzu’nun anası onların bu aşkını hoş görmez. Kamber’den kurtulmak için onu bir defasında zehirlemeye kalkarsa da Kamber, sevgilisinin uyarması üzerine, ölümden kurtulur.
Kamber bundan sonra artık evde duramaz, dağlara düşer
.
Arzu’yu anası bir başkasına verir. Vilayet Beyi Kamber’in haline acıyarak, düğünü durdurmaya, iki aşığı birbirine kavuşturmaya çalışırsa da, bu sefer Kamber, nikahı bozmak, başkalarının bedbahtlığına yol açmak istemediği için, onu bundan vazgeçirir, alınyazısına katlanır, yeniden dağlara düşer.
Öte yandan, Arzu kocasına yar olmaz, onu mesut edemez. Çok geçmeden, adam ölür. Arzu memleketine döner, iki aşık birbirlerine kavuşur.
Ne yazık ki buluşmaları ile ecel şerbetini içmeleri bir olur. İkisinin ölüsünü su kaplar. Bir ada
meydana gelir. Arzu’nun anası iki vücudu birbirinden ayırmak ister, ayıramaz. O da Tanrı’dan ölüm ister, kızı ile Kamber’in ölülerinin yanına düşer, Ölür. Arzu ile Kamber’in mezarlarından birer güvercin uçar. Bu, onların şehit olduklarının işaretidir.
«Arzu ile Kamber» aşık hikayecilerinin anlatma geleneğinde yer tutmakla beraber hemen bütün Anadolu’da, bilhassa 1 kadınlar arasında, masallar gibi anlatılır, ya da kitaptan’okunur, dinlenir. Halk arasında anlatılan türlü şekilleri vardır. Hikayenin türleri, öbür halk hikayelerinde olduğu gibi, mani şeklindedir. «Arzu ile Kamber» başka birçok halk hikayeleri gibi Karagöz edebiyatına da girmiştir. Karagöz, Arzu’nun babasının uşağı rolündedir.

Ekleyen/Kaynak: şxmkldl



Bu bölüme Efsaneler ekleyebilirsiniz. Efsaneler eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Henüz yorum eklenmemiş
  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Efsaneler Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |