ŞEHİR EFSANELERİ

SeSSiz GeLin (1)

29.08.2014 11:07:06


Hikaye, Yozgatın 31 km güneyinde bir köyde anlatılmakta.

Delikanlının biri sabah namazını köyün tek camisinde kılmaktadır. Köyün icinde bir kac cesme vardır. Evine yakın olan cesmeye Sabah namazı giderken bir bakar yaslı bir adam abdest almaktadır. Genc, adama selam verir adam sessiz bir sekilde slm nı alır. Delikanlı ertesi gün sabah namazı icin abdest aldığı cesmeye biraz daha erken gider. Bakar yine ihtiyar ordadır Slm verir alınır. Delikanlı bir sonraki gün daha da erken gider fakat ihtiyar yine ordadır
bu birkac gün sürer. Delikanlı ne kadar erken gitse cesme basında yine o ihtiyar vardır. En sonunda pes eder erken gitmez.
Gündüz cesme basına varır bir bakar ki orda bir genc kız helkesini doldurmakta delikanlı uzakta durur. kız rahatca suyunu doldursun diye bekler, Kız helkesini doldurur cesmeden uzaklasır delikanlı da abdestini alır camiye gider. Ertesi gün namaz vakti dardır Abdest alıp hızlıca namaza yetismek icin cesme basına varır kız ordadır bekler helke bir türlü dolmak bilmez delikanlı vaktin gececeğini düsünerek cesmeye yaklasır bacı musaade vakit geciyor der. Bakmak istemesede kızla göz göze gelir. Delikanlının icini bir tuhaf duygu kaplar.Delikanlı kızı merak etmistir.Kimdir necidir diye..
Ertesi gün sabah vakti cesmeye gider ihtiyar ordadır.
İhtiyar gence bakar derki Evladım sen namazında niyazında olan bir delikanlısın benim sessiz bir kızım var onunla evlenirmisin der. Genc bası önünde, Annem gecen hafta beni sözledi Rabbim neyi layık görürse kaderde onu yaşarız der.Delikanlı anasının gönlünü hos etmek icin, kalbi kırılmasın diye evet demistir. İhtiyar Dün gördüğün kız benim kızım istersen tanıs der. Genc utana sıkıla anam yaslı onu nasıl ikna edeyim der. İhtiyar sen merak etme der.
Ertesi sabah delikanlının sözlüsü oğlanın anasına gelir.Korkmus bir sekilde ben bohcanızı getirdim ben sözlümden ayrılacam der. İhtiyar kadın kızı ayrılmaması icin ikna etmek ister.Fakat kızın gözlerinden sanki korku sacılmaktatır. Asla kabul etmeyeceğini belirtir. cıkar gider..
İhtiyar kadın oğlu icin yemek yapmıstır. fakat dalgıdır. sofrayı kurar oğluna hadi gel yemeğe der. Delikanlı anasının durgunluğunu biraz kederle seyreder. Ana ne oldu der.
Anası, dün sözlün geldi bohcanı getirdi senden ayrıldı der. Delikanlı sevinmistir icten icten. İhtiyarın kızını düsünür kaske onunla yine karsılassam der.
Cesme basına varır eski sözlüsünü görür. Kıza yaklasır. Kız etrafa bakarak,senin gördüğün bir kız varmıs o PERİ kızı imis senden ayrılmadan önce gece evimde bir anda ortaya cıktı bogazımı sıktı Senden ayrılmam icin baskı yaptı der. Bogazındaki sarılı yemeniyi acarak mor olmus bogazını gösterir bak ölüyordum. Benimle birdaha konusma der.
Aksam olmus, delikanlı namazını kılmıstır. Anası yandaki komsunun oğlu askere gidecek diye ona bohca yapmıstır. ordadır. Evde diğer odanın icinde bir ısık peydah olmustur. Delikanlı kim o diye seslenir. Peri kızı Ben SeSSiz gelin der. Delikanlı bakar kız sofra kurmus odada kendisini beklemekte. Yemek yerlerken konusur ve dertlesirler.
Ertesi gün perilerin anladığı sekilde aralarında nısan yaparlar.ömür boyu mutlu olmanın kapısını gönüllerince acmıs olurlar.

Ekleyen/Kaynak: Kahve Lekesi



Bu bölüme Efsaneler ekleyebilirsiniz. Efsaneler eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Yazan: Yeni    30.10.2020 02:52:23
GÜZEL AMA BİŞİ ANLAYAMADIM
Hiç Bir şey anlamadım ama harika


Yazan: Nisa    17.09.2020 15:21:10

ÇOk uzun olmuşşşşşş ama onun dışında güzel



  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Efsaneler Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |