HİKAYELER

MUMINE HIKAYESI


Yüksekovada yasayan bir ağanın yedi oğlu ve güzelligi dillere destan bir kızı vardir. Kızın adı muminedir. Babasi kızı bir aga oglu ile evlendirmek ister ama kız amcasi oglu ahmeti sevmektedir.
Mumine bir gün koyun sagicilariyla beraber ağıla gider. Yeni dogmus bir kuzu getirir, kuzunun annesi ölmüstür, mumine kuzuyu anasiz babasiz ahmete benzetir ve onu çobandan ister.....
Mumine ana yoksunlugu duymasin diye kuzuyu emzirir. Gögsünden süt gelmeye baslar. Aganin hizmetkarlarindan biri mumineyi isteyen aga oglunun adamidir. Kizi gözler, olanlari görünce aga ogluna “Muminenin Ahmetten çocugu olmus, çocugu gizlemis kuzuyu emziriyor” der. Aga oglu da durumu Muminenin babasina bildirir, aga çok kizar. Yedi kardes onu bir atin arkasina baglayip sürer.
Bu arada kötü bir düs gören Ahmet Muminenin güç durumda oldugunu anlar. Kızın yanindan hiç ayrılmayan kır tay gelir. Ahmete Muminenin yerini gösterir, Ahmet de onu kurtarır.
Kardesleri öldügünü sanarak bırakıp giderler.
Iki sevgili baska bir diyara göç eder ama burada da rahat edemezler. Gittikleri yerin bey oglu Mumineye göz koyar. Gençlere etmedikleri kötülükleri birakmaz. Sonunda Mumine, dogururken ölür, acisina dayanamayan Ahmet canına kiyar.

Ekleyen/Kaynak: hakkarim.net



Bu bölüme Hikaye ekleyebilirsiniz. Hikaye eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Henüz yorum eklenmemiş
  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Hikaye Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |