İLİMİZDE ARKEOLOJİK SONDAJ

 1997 yılında Hakkâri Merkez Gazi Mahallesinde bir inşaat sahasında Erken Demir Çağı mezar mimarisi açısından eşsiz bir mezar bulunmuştu. Bunun üzerine Van Müze Müdürü Ersin Kavaklı Başkanlığında Porf.Dr. Veli Sevin, Van Müze Müdürlüğü Araştırmacısı Hanifi Biber ve Erciyes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hakan Sivas’tan oluşan bilim kurulu tarafından arkeolojik incelemeler başlatılmıştır. İncelemeler sonucunda M.Ö. 1100 yıllarına tarihlenebilecek bir oda mezar olduğu tespit edilmiştir.

1998 yılında Kültür Bakanlığının izni ve Hakkâri Valiliğinin maddi desteğiyle aynı mezar ve civarında aralarında Prof.Dr. Veli Sevin, Prof.Dr. Oktay Belli ve Uzm.Dr.Aynur Özfırat’ında bulunduğu daha büyük ve güçlü bir ekiple daha geniş ve kapsamlı bir inceleme başlatıldı. Oda mezar civarında yeni bir oda mezar bulunmakla birlikte, eski mezardan kayda değer yeni buluntular elde edildi.

Bilim kurulu kazıları bitirip Van’a döndükten hemen sonra Necdet Yıldız adlı vatandaş Hakkâri Kalesi’nin dibinde bulunan evinin tamiri için toprak çıkarırken bir rastlantı sonucu üstünde insan resimleri bulunan bir kısım kabartmalı taşlar bulur. Necdet Yıldız’ın Valiliğe haber vermesi üzerine Sayın Valimizin girişimleri ile Van Müzesi Arkeologu Hanifi Biber ve İstanbul Üniversitesinden Dr.Aynur Özfırat bir ekiple tekrar Hakkâri’ye döndüler. İnceleme sonucunda uzak doğuda eşi ve benzeri bulunmayan 13 adet kabartmalı taşın varlığı tespit edildi. Bulunan taşlar Meydan Medresesi’ne alınarak koruma altına alındı.

1999 yılı Temmuzunda yine Valiliğin desteği ile stellerin bulunduğu alanda bilim adamlarından oluşan kurul tarafından bilimsel kazılara devam edildi. Bu esnada stellerin yerden 15 metre kadar kuzeyde bir oda mezar belirlendi. Oda mezarda 50 den fazla insan iskeleti ile çok sayıda kapkacak, tunçtan süs iğneleri, kemikten kirmanlar, bakırdan hançerler ve buncuklar bulunmuştur.

“Kabartmalı taşların birer mezar taşı olarak dikilmiş olabileceğini düşünüyoruz.” Diyen Prof.Dr.Veli Sevim bu sorunun çözümüne yönelik olarak gelecek yıllarda yeniden bu alanda çalışmayı planlıyoruz” dedi.

2000 yılı Temmuz ayında Çanakkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Veli Sevin, aynı üniversiteden Doç.Dr.Necla Sevin ve İstanbul Üniversitesinden Uzman Dr. Aynur Özfırat Van Müzesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerinden yetkili uzmanların katılımıyla yine kazı çalışmalarına başlandı.

Yapılan kazılarda çok sayıda seramik parçası elde edildi. Bu arada bulunan stellerin dünya arkeoloji ve sanat çevrelerindeki yankıları devam ediyor.

Temmuz ayı içinde Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Harald Hauptmann, mimar Arkeolog Salva Hauptmann ile İtalyan arkeolog Prof. Dr. Miljo Salvini Hakkâri’ye gelerek stellerle ilgili incelemelerde bulundular. Yine Amerika’da yayınlanan Arkeoloji Dergisinin Ağustos 2000 sayısında Prof.Dr.Veli Sevin imzasıyla  Hakkâri Stelleri üzerine bir yazı yayınlandı.